00:00 - 08. mai 2020

Nye thoner

Olav Thon bygger plutselig på lag med byen. Det er ikke sikkert det spiller noen rolle om det er av godhet eller griskhet.

I harmoni: Den nye Olav Thon-bygningen Youngstorget 3 har et vakkert og hensiktsmessig ytre som er pent tilpasset omgivelsene. Det er ikke det man forventer av et Thon-prosjekt, skriver Gaute Brochmann.

En åpen, publikumsvennlig førsteetasje med en kulturinstitusjon som leietager. Sober og vakker arkitektur med relativt dyre løsninger. Det er ikke slik man forventer å begynne omtalen av et nytt Olav Thon-prosjekt. Men like fullt er dette realitetene for nybygget på Youngstorget i Oslo sentrum.

På tomten sto det tidligere en gammel tekstilfabrikk som i mange år huset sentrums største postfilial – og siden 2013 lokalene til kulturscenen og utestedet Kulturhuset. Etter rivning i 2017 var planen at det skulle bygges Thon-hotell, noe som vekket moderat begeistring hos alle som er glade i Oslo by. Men så viste det seg at hotellet ikke lot seg regne hjem, som det heter. Og dermed åpnet døren seg for et utypisk Thon-prosjekt.

Og med utypisk mener jeg ganske enkelt mye bedre enn forventet.

Annonse