00:05 - 15. mai 2020

– Litteraturhuset står i fare

Litteraturhuset i Oslo omfattes ikke av kontantstøtteordningen for bedrifter i revidert statsbudsjett. Nå frykter daglig leder Susanne Kaluza for husets fremtid.

«Situasjonen er mørk»: – Jeg er mer bekymret enn jeg noen gang har vært, sier Litteraturhusets daglige leder Susanne Kaluza. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten / NTB scanpix Jan Tomas Espedal/Aftenposten/NTB scanpix

– Vi hadde håpet at regjeringen skulle endre den urettferdige ordningen som gjør at stiftelser som oss ikke kan få hjelp fra kontantstøtten, sier Susanne Kaluza, daglig leder for Litteraturhuset.

Mens andre deler av kulturlivet åpner delvis opp igjen, står Litteraturhuset i fare for å ikke kunne tilby noe program til høsten. Tirsdag ble det reviderte statsbudsjettet lagt frem, og det inneholdt ingen oppløftende nyheter for Kaluza: Foreløpig kan nemlig ikke stiftelser som Litteraturhuset få støtte fra den ordinære kontantstøtten fordi de ikke «skatter til Norge».

– Siden vi ikke har eiere som tar ut noe utbytte, alle pengene vi tjener går inn igjen til å lage kulturinnhold, straffes vi ved å holdes unna denne ordningen. Dette til tross for at vi fyller alle andre kriterier. Vi har tapt mer enn 30 prosent av inntektene, blitt tvunget til å stenge, og har faste kostnader som må betales, sier Kaluza, som nå ber om å bli behandlet på lik linje med andre arbeidsplasser.

Annonse