00:05 - 15. mai 2020

Lagvis tenkning

Are Blytts illusjoner er skapt for å bli gjennomskuet.

Skriften på veggen: Are Blytts utstilling oppfordrer til å tenke like fritt og åpent som når man rusler gjennom en ukjent by. Foto: Øystein Thorvaldsen / Galleri K

De siste ukene har verdens kunstmuseer stått i kø for å fortelle om virtuelle omvisninger og andre digitale tilbud. Det er prisverdig nok. Men et bilde av en skulptur vil alltid være en blek erstatning for virkeligheten, akkurat som et postkort fra Venezia aldri kan nærme seg erfaringen av å høre bølgene skvulpe mot Dogepalasset.

Stein og papir. Skillet blir tydelig i møte med Are Blytts utstilling Being på Galleri K, som også utgis i bokform. Bildene er fint reprodusert på luftige sider. Etter å ha sett gjennom boken, var jeg ganske sikker på at jeg hadde oversikt over hva det hele gikk ut på. Men i galleriet fungerer bildene på en helt annen måte.

Med ett unntak, kan alle maleriene beskrives som en flate med et kamuflasje-aktig mønster, pålimt ett, to eller tre ark som enten ser ut til å være svart-hvitt-foto klippet ut av en bok, eller ord og fraser skrevet med svart på hvitt i en nøytral font.

Annonse