15:38 - 28. mai 2020

– Jeg sier bare det alle går rundt og snakker om

Kunstner Ole Jørgen Ness synes det er «en god start» at en av kuratorene i Oslobiennalen vil trekke seg. Han avviser at plakatene han har hengt opp med ramsalt kritikk, var sjikanerende.

Mener biennalen er symptom på noe større. – Det meste av det de lirer av seg på papiret, er så banalt at man kan rødme. Menighetens attitude of importance blir til slutt bare komisk, sier kunstner Ole Jørgen Ness.

«Kleptokrater eier ingen skam». «Oslobiennalen er en snyltevekst som kveler Oslos kunstliv». Mandag meldte nettmagasinet Subjekt at ansatte ved Oslobiennalen – i fjor lansert for å være en «spydspiss» i Oslos kunstliv – fjernet plakater fra kontorlokalene i Myntgata 2. Noen av plakatene inneholdt meldinger med personangrep og «sjikanøse ordlyder mot enkeltpersoner», ifølge daglig leder Ole Giskemo Slyngstadli.

Det var den profilerte kunstneren Ole Jørgen Ness som hengte opp plakatene, sammen med kollega Marit Følstad. Ness har atelier vegg i vegg med Oslobiennalen, en kunstmønstring som har fått hard kritikk den siste uken. Klassekampen har avslørt at biennalen, som ble satt i gang av Kulturetaten i Oslo kommune, gikk med seks millioner kroner i underskudd i sitt åpningsår.

Ness er blant dem som har gått hardest ut mot ledelsen. Onsdag publiserte kurator Per Gunnar Eeg-Tverbakk en uttalelse i Kunstkritikk der det sto at han har bedt Kulturetaten om å løse ham fra stillingen ved biennalen. «Min avgang vil kunne gi plass til nye krefter som kan gjenreise tilliten», skrev Eeg-Tverbakk, som har utgjort biennalens ledelse sammen med daglig leder Slyngstadli og medkurator Eva González-Sancho.

Annonse