00:05 - 15. mai 2020

Gode hensikter er ikke nok

For mye er sterkt i sak, men svakt i form. Sånn trenger det ikke å være.

Et landskap av ord: William Kentridge tegner seg inn i historien. Stillbilde fra Neo Muyanga + William Kentridges video «Second Hand Reading» (2013).

Et skikkelig sterkt verk på en gruppeutstilling kan påvirke resten på to måter: Enten som en sterk chili i gryten, som gir alt en dypere smak, eller som en sterk chili i en bolle med ris, som får alt rundt til å virke blekt og vassent. Selv om det finnes et par unntak, fungerer filmen til Neo Muyanga og William Kentridge i hovedsak på måte nummer to i utstillingen som nå går mot slutten på Oslo Kunstforening.

Den sørafrikanske tegneren, filmskaperen og operaregissøren Kentridge utforsker hjemlandets traumatiske nyere historie med subtilt vidd og musikalitet. Man kunne knapt funnet en bedre introduksjon til kunstnerskapet hans enn syv minutter lange Second Hand Reading (2013), med Neo Muyangas sang og rullende piano på lydsporet.

Dette er tegnefilm i videste forstand. Kentridge selv er en gjennomgangsfigur, godt polstret som en mann rundt seksti gjerne er, med svarte bukser og hvit skjorte. I lett flimrende kulltegninger skritter han fremover gjennom et landskap av ord – hvert bilde er tegnet rett på sidene i en tykk, gammel ordbok.

Annonse