00:05 - 29. mai 2020

Et forfriskende bad

Torggata bad er et storslagent monument over en levende og livlig norsk hovedstad.

Rollefordeling: Massive ventilasjonsanlegg, kompliserte akustiske løsninger og rømningsveier var arkitektenes hovedfokus i interiørene. Møbler, fargevalg og dekor har Oslo Street Food tatt seg av.

I 1986 ble scenen med det litt pompøse navnet Rockefeller Music Hall åpnet i en mørk bakgate i Oslo sentrum. Her skulle snart folk som Michael Krohn fra Raga Rockers stå og besynge hjembyen sin i lite flatterende ordelag som et grått, traust og menneskefiendtlig sted: «Du vokser opp i en forstad til Oslo by / De vanligste orda er nei og fy / Det ække mye som skal til før naboen ser rødt / Og etter klokka fem er allting dødt / Så du henger rundt i gatene uten noe å gjøre.»

Drøye tretti år senere stenger ikke Oslo lenger klokken fem, og i gatene er det etter hvert veldig mye å gjøre. Rockefeller holder også koken. Og ikke bare det: I 1997 ble hovedscenen supplert med klubblokalene John Dee. I 2009 ble utestedet Tilt lansert. Og i fjor åpnet Oslo Street Food, en saus av foodtrucker, barer og dansegulv.

Alt dette – og mye mer – ligger i samme kvartal. Et kvartal som i sin helhet fylles av én bygning, det monumentale Torggata bad, i sin tid finansiert av industrimagnaten Thorvald Meyer og ferdigstilt i 1925. Et hus som gikk fra å være folkebad med en million gjester i året under andre verdenskrig, til å bli et mudrete vannhull for de få på slutten av 1900-tallet. I dag er bygningen fullt inkorporert i det som kan kalles Nordens største og mest vitale utelivsområde, med Youngstorget som hjerte og Torggata som hovedpulsåre.

Annonse