00:00 - 08. mai 2020

Det går rutine i rappen

Den erfarne rapperen Jonas Vs debutalbum er så behagelig å høre på at man risikerer å duppe av.

En ung voksens liv: Jonas Vs debutalbum UN666UTT fremstår som en historie om Jonas, en rotløs fyr fra Bergen som liker å feste og jage damer. Foto: Jarl Robert Kristiansen / Oslo Records/ NMG / G-huset

Jonas V var alltid den mystiske, mutte – men kjekke – lillebroren til A-laget, rapgruppa fra Bergen (med blant andre Store P) som skapte kaos i norsk hiphop på slutten av 00-tallet. Lillebrødre blir jo ofte oversett, så det er kanskje ikke så rart at få fikk med seg at den litt anonyme fyren fra Landås i Bergen laget noen av de viktigste raplåtene i Norge de neste ti årene, sammen med produsentmakkeren Hkon. Ta bare «Sonar ut, flippar ut», den beste norske låten om rus (på den gode måten) noensinne – eller «Våknet nettopp opp», den beste allsanglåten om bakrus siden DDEs «Det går likar no».

Erfaring uten erfaringer. Jonas jobber fortsatt tett med den svært konsistente produsenten Hkon, og produksjonene på UN666UTT er så svalende og stødig i kvalitet at man nesten ikke legger merke til at de er der. Ingenting forstyrrer, de gir albumet den stemningen Jonas V har bestilt, legger til rette for beretninger om en ung voksens liv og leven i byen – her har rapperen rom til å skinne.

Det var kanskje å gjøre Jonas V en bjørnetjeneste. Vokalen er riktignok klokkeklar over beaten, og flowen vitner om en ti år lang rapkarriere. Men det er som om den rutinerte formidlingen tillater lytteren å vie for mye oppmerksomhet til de universene Jonas V rapper frem. For det er tydeligvis ikke mye som har skjedd i livet hans de siste ti årene.

Annonse