00:10 - 22. mai 2020

Dagsrevyen lot Slottet ha regien på 17. mai, skriver Espen Søbye.

Dagsrevyen lot Slottet ha regien på 17. mai, skriver Espen Søbye.

Kjøretur: NRK fremstår som en integrert del av Slottets kommunikasjonsavdeling, skriver Espen Søbye. Her: Kong Harald og dronning Sonja under 17. mai-feiringen utenfor barneavdelingen på Ullevål Sykehus i Oslo.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix 

Hovedoppslaget til NRKs Dagsrevyen 17. mai var, selvfølgelig, 17. mai. I stedet for bilder av barnetoget opp landets paradegate fikk seerne denne gangen se kongen som kjørte bil gjennom de samme gater som under normale omstendigheter ville ha vært fylt med korps og barn og omkranset av stolte foreldre. Kongefamilien dukket dessuten opp på sin balkong klokken 13 for å synge nasjonalsangen, slik mange andre med balkong gjorde denne dagen.

Etter det syv minutter lange innslaget som viser kongebilenes ferd gjennom mer eller mindre tomme gater før rundturen ender på Ullevål sykehus, hadde Dagsrevyen invitert Aftenpostens seniorkommentator, kongebiograf Harald Stanghelle, som uten forbehold erklærte nyheten om bilturen som en begivenhet for historiebøkene og evigheten. Men hva er det som er nyheten? Og hvilken storslått historie er det den inngår i?

17. mai og grunnloven er i lang tid blitt representert ved kongefamilien. Et foreløpig høydepunkt var grunnlovsjubileet i 2014, da det til hovedarrangementet ved Eidsvollsbygningen ble bygget en tribune for kongefamiliene fra de nordiske landene.

Annonse