00:05 - 29. mai 2020

Best uten konsept

Utvalget fra Christen Sveaas’ samling er sterkest når bildene får være bilder.

Gruppeportrett: Det er overraskende at tonen er så tydelig politisk når Christen Sveaas for første gang viser frem noe av kunstsamlingen sin i sitt eget museum. Her er Sverre Bjertnæs' fem meter lange gruppeportrett av Rune Red, Tor Olav, Kenta, Dennis, Nader, Rune, Henrik, Kirupa, Daniel og Shahab (2002). Foto: Ida Golberg / Kistefos

Christen Sveaas har alltid fremstått som en av de fremste livsnyterne blant norske milliardærer. Han røyker de lengste sigarene, drikker de fineste vinene, og eide Bagatelle da det var Norges beste restaurant. Derfor er det litt overraskende at tonen er så tydelig politisk når han nå for første gang viser frem noe av kunstsamlingen sin i sitt eget museum.

At Sveaas ikke samler kunst med venstrehånden, ble tydelig da han gjennomførte en langvarig rettssak for å få kjøpe en skulptur av den sensuelle modernisten Constantin Brancusi. Galleribygningen The Twist, med sin dramatiske vridning over Randselva, er dessuten et mye bedre visningsrom enn man kunne frykte når selve bygningen er såpass iøynefallende. Bildene er musikalsk montert, og parken rundt er vakker. Men innimellom skurrer det.

Politivold med sjokolade. «Problematisk» er et populært og ganske uforpliktende ord for tvetydige ting man ikke liker. En del av de ivrigste brukerne av ordet, er også tilhengere av tanken om at forfattere, skuespillere og andre kunstnere bør holde seg til å representere sin egen gruppe – for eksempel at den kvinnelige skuespilleren Scarlett Johansson ikke burde spille en rolle som transperson.

Annonse