00:05 - 17. april 2020

Rød er den kraftigste fargen

Dokumentarfilmen For Sama setter en ny standard for vitnesbyrd fra krigen.

Journalist og aktivist: Waad al-Kateab rapporterte jevnlig fra Aleppo under beleiringen av byen sommeren og høsten 2016. Foto: Europafilm

Verdens medieoppmerksomhet ligner konsentrasjonsevnene til en gutt med alvorlige adferdsvansker. Slaget om den syriske byen Aleppo fremstår allerede i dag som et vagt minne – begravd i et fireårig ras av nye kriser og mer eller mindre oppsiktsvekkende bagateller – selv om flere titusentalls mennesker ble drept, og store deler av en millionby bombet sønder og sammen. 

En av grunnene til at vi i det hele tatt fikk noe kjennskap til forholdene i byen, heter Waad al-Kateab. Den syriske journalisten og aktivisten rapporterte jevnlig fra byen for blant andre britiske Channel 4, ikke minst under beleiringen sommeren og høsten 2016, komplett med slående dronebilder av utbombede bygårder, samt dramatiske opptak fra bombeangrep på byens sykehus. I oscarnominerte For Sama har hun – sammen med medregissør Edward Watts – satt sammen de mange timene med filmopptak til et makeløst innblikk i krigens lidelser det er omtrent like vanskelig å holde øynene fast på, som det er å ta dem vekk fra.

Annonse