00:00 - 03. april 2020

Rikskringkastingens mobile hyttepåske

Gjennombrudd: Handlingen i Isblind foregår om bord på et forskningsskip i Arktis. Den kanadiske forskningsbåten «Amundsen» får spille rollen i vår omtale. Her er den på vei gjennom nordvest-passasjen i 2015. Foto: Alice Li / The Washington / Getty Images

kortkritikk

Manus: Knut Nærum. Regi: Kim Haugen

Isblind

Norsk kriminalhørespill i fire deler

Premiere NRK Radio 3. april 

I Radioteatrets påskekrim Isblind befinner privatdetektiv Oberon Qvist og krimforfatter Kjell Nilsen seg om bord på et forskningsskip i Arktis. Rundt seg har de mystiske containerskip, utmagrede isbjørner og smeltende polaris. I sin midte har de minst én person uten hverken skrupler eller rent mel i posen. Én klimaforsker var allerede død da skipet la fra kai i Tromsø, og flere skal det bli.

Selv om de er selvbevisste til fingerspissene og spekket med satiriske metakommentarer, er Knut Nærums kriminalhørespill for ambisiøse og fulle av entusiasme for peisestuekrim til at det synes rimelig å omtale dem som parodier. Humoren må snarere sees som et grep for å gjøre det lettere for dagens publikum å hengi seg til en type krimunderholdning, som lenge ble ansett for å være etterlevning fra tiden da landet hadde én riksdekkende radiokanal. I en tid da hørespillet gjør comeback via podkast, kan man spørre hvorvidt de avvæpnende morsomhetene fortsatt er nødvendige.

Langt viktigere enn humoren er nemlig Nærums forkjærlighet for Bernhard Borge og John Dickson Carr. Nærum er først og fremst en klassisist, og i Isblind har han nok en gang konstruert et intrikat plott hvor hver replikk er en potensiell ledetråd. Personlig skulle jeg gjerne sett ham tone ned satiren et par hakk, men når det er så bra gjort som det er her – sammenlignet med podkasthørespill oppleves Radioteatrets produksjoner luksuriøse og overdådige – er jeg bare glad NRK fortsatt holder denne viktigste av påsketradisjonene i hevd.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse