00:00 - 24. april 2020

Overraskende dårlig

Klimahuset i Botanisk hage er et prisverdig prosjekt, men skuffer både som utstilling og arkitektur.

Kort sagt: Klimahuset i Botanisk hage er ikke hva det kunne ha vært.

Klimahuset ligger i det nordøstre hjørnet av Botanisk Hage i Oslo, halvveis gjemt bak den monumentale bygningen til Geologisk museum. Formålet med huset er at publikum, med ungdomsskolebarn som særskilt målgruppe, skal lære om klima og klimaendringer. Den direkte foranledningen til både ideen og selve huset, er en pengegave på 70 millioner kroner fra investor Jens Ulltveit-Moe. Bygningen er tegnet av Lund Hagem Arkitekter og atelier Oslo (som også samarbeidet om nye Deichman). Og hadde det ikke vært for koronaen, ville Klimahuset fått sin storslagne åpning i slutten av mars.

Det er faktisk litt tungt å ta sats for peke på alt som ikke fungerer med dette prosjektet. Ethvert tenkende menneske ser jo verdien av tiltaket – det finnes knapt noe mer meningsfullt arkitekter og utstillingsdesignere kan gjøre enn å skape en arena for å fremme miljøbevissthet hos den oppvoksende generasjon. Men poenget med en anmeldelse som dette er jo ikke å applaudere initiativet eller intensjonen, men å bedømme resultatet.

Og det er skuffende.

Annonse