08:49 - 08. april 2020

Oppskrift på liv, egg og røre!

Hytta er der hjemmet er, skriver Ragnhild Brochmann. Åtte tips for en god hjemmepåske.

Finn frem egg, stikk hull i bunn og topp, blås til øynene buler, vask, tørk. Så tar du frem maleskrin, tusjer, klistremerker, blekk, det du har, tipser Ragnhild Brochmann. Slik som denne moren og datteren gjorde i Bayern, Tyskland på 1960-tallet. Foto: Oskar Poss / Ullstein Bild / Getty Images

Nei, koronakarantene er avgjort ikke en hyggestund i solveggen med skisålene til tørk og kokekaffe på kanna. For meg, og på sitt beste, rommer den likevel den liflige fornemmelsen av å befinne seg i en blanding av passelig god Netflix-dokumentar og et Carls Barks-hefte hvor Donald og guttene snør inne på fjellet. Snø i døra, kål i skapet. Ro og fred! Med andre ord – en situasjon som, med litt velvilje, ligger nokså nære min barndoms idé om fullkommen lykke.

Når vi nå går inn i påskehøytiden, er det hit vi skal. Ikke til Bjørnefjell, som Donald, guttene og nordmenn flest under normale omstendigheter, men til barndommens gnistrende grønne dal. For hva er det vi finner der nede hvor elva renner og hønene klukker som bekken? Der hoppetauene smeller lystig i asfalten og paradiset bare er til å hoppe i? Jo, minnet om hva akkurat denne høytiden egentlig handler om. Og hva er det? Er det ett kilo med godt til å legge i egget? Kanskje. Men først og fremst er det gleden over å forsterke underet – altså vårens komme – gjennom håndarbeidsorienterte sysler som speiler, ja, nesten hjelper, naturens gang fra dvale til høysang.

Følgelig legger vi for øyeblikket kulturkritikken i kjøkkenskuffen sammen med ubetalte regninger og oppskriften på sirupssnipper, og tar frem blokk og blyant. Og så skriver vi øverst med sirlige bokstaver: PÅSKE. Og under: Oppskrift på liv, egg og røre! Og så er det bare å notere:

Annonse