00:00 - 24. april 2020

Men er det robotjazz?

Med sin generiske «smooth jazz» og låttitler som «Rolig Bakgrunnsmusikk», sikter en gruppe som låter mistenkelig som maskiner seg inn mot det norske kafémarkedet.

Spotify-vennlig: Er det en kunstig intelligens som står bak gruppen Norway Jazz Norge? – Det er noe uncanny valley-aktig over det, sier Filip Roshauw, musiker og jazzjournalist. Her fra World Robot Conference 2017 i Bejing. Foto: Visual China Group / Getty Images

«Menneskeskapt kunst går mot slutten», uttalte artisten Grimes i november, og utløste en storm i sosiale medier. «Kunstige intelligenser kommer til å bli så mye bedre på å lage kunst enn oss», mente hun.

AI-generert musikk er ikke et nytt fenomen, Alan Turing bygget en maskin som kunne lage tre enkle melodier i 1951, men den umenneskelige musikken inntar stadig nye former: I februar dukket det for eksempel opp en kunstig intelligens-utgave av rapperen Travis Scott, som var blitt matet med alle rappens sanger. Resultatet låt oppsiktsvekkende likt originalen.

Denne uken ble det i en musikkgruppe på Facebook i forundring delt en Spotify-link til jazzartisten Norway Jazz Norge. Spørsmålene var mange. Gruppen spiller nemlig det som best kan beskrives som umenneskelig generisk smooth jazz. Norway Jazz Norge har sluppet fire album så langt i år, og albumet Kaffeslabberas fra 2019 inneholder låter med titler som «Coffee Break Norway», «Kaffehusmusikk» og «Skillingbole» (sic).

Annonse