00:00 - 24. april 2020

Juks og pamperi

I den smarte satiren Bad Education er veien fra dedikasjon til korrupsjon kortere enn flyturen Oslo–Philadelphia.

Inspektører med høyt privat forbruk: Bad Education er basert på en av de største underslagssakene i amerikansk skolehistorie. Her: Hugh Jackman og Allison Janey som inspektørene Frank og Pam. Foto: JoJo Whilden / HBO

Av alle idiotiske bortforklaringer og unnskyldninger av Nicolai Tangens påkostete seminar i Philadelphia og etterfølgende oljefondansettelse, er den mest naive at han ikke «trengte jobben» fordi han må gå ned i lønn, og at det derfor er vanskelig å få øye på «oppsiden» for hans del. Vi ser gjerne for oss at korrupsjon, svindel eller smøring har noe åpenbart illeluktende ved seg, at menneskene bak mest ligner skruppelløse skurker. Samfunnsstøtter med tilsynelatende altruistiske motiver, et oppmerksomt blikk for verden rundt og de utfordringer som preger den, har liksom ikke evnen til juks.

Vel, i så fall kan den satiriske filmen Bad Education nyansere bildet litt. Handlingen er basert på en av de største underslagssakene i amerikansk skolehistorie, der to inspektører over flere år trikset til seg et tosifret antall millioner dollar til eget forbruk. «Vi kommer på jobb fordi vi bryr oss. Vi ønsker at du skal få skikkelig kvalitetsundervisning fordi vi er gode mennesker. Fordi vi ønsker at du skal ha et godt liv», sier Pam (Allison Janney), da en ung reporter for skoleavisen antyder mangler i skolens regnskaper. De iherdige inspektørene ved den anerkjente Roslyn High School på Long Island øst for New York City jobber til langt på kveld, kjenner alle elevene og foreldrene på fornavn, og har bidratt til å gjøre skolen til en av landets beste.

Gode hensikter.  Kanskje burde det virket mistenkelig at Pam eide to sommerhus, og at kollegaen Frank (Hugh Jackman) kjørte en sporty Mercedes og disponerte en imponerende garderobe av designerdresser. Lot skolen og foreldrene seg lure ut fra et ønske om å gi barna sine det best mulige utgangspunktet? «Jo bedre skole, desto høyere prislapp på boligene», kommenterer et begeistret medlem av skolestyret til Frank, etter at Wall Street Journal har plassert Roslyn på en liste over USAs beste skoler. Når mange tilsynelatende gode hensikter og personlig egenvinning er forbundet med handlingen, kan fusk både være helt åpenlyst og fullstendig skjult på en gang. Hodet vårt evner liksom ikke å se det etisk tvilsomme lenger, og vi bidrar til hemmeligholdet. «Ikke del oppfatninger/bilder fra arrangementet på sosiale medier», som det het i programmet til Tangen-seminaret.

Annonse