09:45 - 05. april 2020

Gullrekkas muntre normalitet låter hul uten applaus, skriver Aksel Kielland

Gullrekkas muntre normalitet låter hul uten applaus, skriver Aksel Kielland.

Hei og velkommen: Anne Lindmos jobb er med forsikrende munterhet å bevare det bestående, men uten publikum fremstår det hele som et skall. Foto: Terje Bringedal / VG / NTB scanpix

Blant bildene som hittil har definert covid-19 – stengte utesteder, mennesker som går lange omveier rundt hverandre på stier og fortau, foroverbøyde kropper opplyst av dataskjermens blålige lys – utmerker talkshowene som spilles inn uten publikum seg med sin dissonante symbolikk. Synet av tomme seterader og lyden av studioets flate, forsinkende stillhet vekker en annen type uro enn den man opplever når man ser nyhetsinnslag om stigende dødstall og forestående finanskrise. I langt større grad enn bildene av militærlastebiler som kjører i kolonne gjennom folketomme italienske byer, gir disse scenene inntrykk av å avbilde et økosystem på randen av kollaps.

Vi har ikke opplevd noe som koronapandemien tidligere, men vi har sett ting som ligner, og vi er vant med å se nyhetsmediene formidle kriser og død. I nyhetssammenheng er kriser godt innenfor rammene av det normale, og det finnes egne toneleier, typografiske grep og oppdateringsfrekvenser for å formidle dem. De er en integrert del repertoaret, og selv om vi de siste ukene har sett betydelig flere politikere og eksperter intervjuet over videolink fra private hjem enn vanlig, befinner vi oss fortsatt innenfor rammene av den nyhetsformidlingen vi kjenner.

Talkshowets funksjon er å tilføre mediebildet en grunnmur av munter og pålitelig stabilitet. Uansett hva som måtte skje i nyhetene, finnes talkshowene der med sine tørre vitser, sin overfladiske kjendisprat og folkelige glamour. Det er forutsigbart og krampaktig jovialt, og appellen ligger i vissheten om at man kan oppleve mer eller mindre nøyaktig det samme neste gang programmet går på lufta. Da David Letterman vendte tilbake til tv-skjermen 17. september 2001, ble det oppfattet som USAs første, prøvende skritt tilbake til massepsykologisk likevekt etter terrorangrepene. Da NRK denne uken kunngjorde at de forlenger inneværende sesong av Lindmo og Nytt på nytt, var begrunnelsen at publikum fortjener et avbrekk fra den løpende pandemidekningen.

Annonse