00:00 - 03. april 2020

Globalisering på trøndersk

Tre 18 år gamle gutter mumler verden frem fra en kjellerstue i Trondheim.

Opptegnelser fra et kjellerdyp: Bulmboys er Trondheims nye rapstjerner, en hjemmesnekret raptrio som setter høy standard fra kjellerstua. Pressefoto: Ukjent fotograf / Bulmboys

Verden har kommet til Trondheim. Eller, rettere sagt – trønderne har ankommet verden, ledet an av tre 18 år gamle gutter. Raptrioen Bulmboys fra øst i byen har brutt seg løs fra det til tider klamme grepet kalt ekte undergrunn som har preget trøndersk hiphop-musikk de siste tiårene, og hengir seg heller til hedonistisk amerikansk popmusikk og rapperne fra Atlanta, Philadelphia og Chicago som er verdens største artister akkurat nå – men synes å ha gått mange andre trønderske hiphopartister hus forbi. Dette er trøndersk trap.

Å, ungdomstid. Gruppas sjangerbeherskelse fremstår enda mer imponerende fordi gruppemedlem Grif, ifølge flere intervjuer, selv har produsert alle sporene på platen (med litt hjelp fra foreldrene sine). Det er også hans rap som lyser sterkest av musikalitet, og humor: «Hoppe av i svingen, føle mæ som Petter Northug / Loppemarked, æ spring innj og tæsje, æ e itj gogut». Gerald Ofori, et annet trøndersk stjerneskudd, bidrar også med å gi platen et internasjonalt tilsnitt med et fantastisk r&b-vers på låten «Hele klikken».

Det er lørdagskveld og ungdomstid på åpningssporet «Glæde mæ te fri», som setter stemningen for hele resten av albumet. Men istedenfor den «heimlaga, ublainna, nylaga» spriten som Åge Aleksandersens konfirmant i sangen «Lørdagskveld» får i seg, forteller Bulmboys at de heller vil bruke kvelden på å drikke Breezer og røyke hasj ved hjelp av aluminiumsfolie og en Dahls ingefærølflaske. Rusvanene har også blitt hakket mer internasjonale, altså.

Annonse