00:00 - 03. april 2020

Fortiden er fremtiden

På Nygaardsplassen i Fredrikstad ligger to hus med kraft til å definere det neste tiåret i norsk arkitektur.

Se til Fredrikstad: Hvorfor gjør man det ikke bare på denne måten hver gang man bygger noe nytt, spør Gaute Brochmann og refererer til disse leilighetsbygningene på Nygaardsplassen i Fredrikstad sentrum. Foto: Kyrre Sundal / Mad arkitekter

Det viktigste først: Nygaardsplassen i Fredrikstad er et sted du har lyst til å være. Et sted du skulle ønske lå i din by, i ditt nabolag. Som gjør at du tenker, jøss, hvorfor gjør man det ikke bare på denne måten hver gang man bygger noe nytt?

Jeg kan ikke huske sist jeg så et nytt arkitekturprosjekt med en så intuitiv appell. Og grepet er like enkelt som det er radikalt: I stedet for å forsøke å lage ny arkitektur, har Mad arkitekter tegnet to klassiske bygninger. Ikke nye hus inspirert av historien. Ikke nye hus som tolker et gammeldags formspråk. Men to bygninger – med tilhørende uterom – som rett og slett omfavner det tradisjonelle som en verdi i seg selv.

Det høres kanskje ikke så spesielt ut, men grepet er nærmest uhørt. I den grad at arkitektene ble kontaktet av kunstneren Christopher Rådlund, uoffisiell talsmann for kunstretningen retrogardisme (med mottoet «tradisjon er fornyelse») og en fanatisk hater av moderne arkitektur, fordi han ville lage fanside for prosjektet på Facebook. En slik honnør kan best sammenlignes med at overlege Mads Gilbert skulle få en forespørsel fra Sjaman Durek om å få lov til å velsigne en nybygd avdeling ved sykehuset hans.

Annonse