00:00 - 24. april 2020

Butikkene med det rare i

Platebutikker over hele kloden merker effekten av covid-19. Nå trår Elton John til.

Lukten av plast og papp: Finnes det egentlig en bedre følelse på en lørdag formiddag enn å gå ut med en pose full av ferske vinylvarer? Her fra Big Dipper i Oslo, 21. april.

Verdens eldste platebutikk ligger i Cardiff og heter Spillers Records. Butikken har dyttet musikk på sine kunder siden 1894, men har som platebutikker flest, verden over, måttet stenge dørene for å ikke spre smitte. Nå kan man vel innvende at platekjøpere flest allerede er bitt av en basill, for å kjøpe og samle på plater, mens svetten pipler frem i pannen, kan ofte tendere mot det unormale. Å nå friluften med en pose full av ferske vinylvarer, finnes det egentlig en bedre følelse på en lørdag formiddag?

«Helping people find great art – it’s a tough living but it is a pretty satisfying life» sier innehaver Josh Madell i dokumentarfilmen Other Music, som kan sees på nett i disse dager. Other Music var navnet på kanskje klodens hippeste platebutikk, som etter 20 år på Lafayette Street, Manhattan stengte dørene i 2016. Den uavhengige butikken overlevde i disse årene konjunkturer og markedsendringer som en dupp på et stormende hav. Tvers over gaten gikk kjedebutikken Tower Records konkurs, slik store kjeder gjorde det over hele verden, etter at strømmingen vant over mesteparten av forbrukerne. I dag huser lokalene til Tower et treningsstudio.

Other music drev, som navnet antyder, med annerledes musikk. De solgte plater du ikke visste at du trengte i livet ditt, de promoterte iherdig ny, interessant musikk for en stadig mer støyete verden. Platebutikken kan på sitt beste fungere som et lokalt samfunnssenter, som like gjerne arrangerer gratis konserter og happenings som å skrive utfyllende anbefalinger og lister til kundene. De ansatte, ofte like eksentriske som i Nick Hornbys bok High Fidelity, er butikkenes kuratorer og førstehjelpere. For selv bak fernissen av sykelig ekspertise og nedlatenhet, hviler det alltid en trang til å formidle musikk som potensielt kan forrykke deg, henføre deg, eller slå deg rett ut.

Annonse