00:00 - 03. april 2020

Bak tøys med toalettruller og hyttefolk skjuler det seg et stort alvor

Humorforskere forklarer hvorfor det vitses det så mye om korona.

I stadig utvikling: Vitsene og memene om koronakrisen følger nyhetene tett, og endrer raskt karakter om en statsleder dummer seg ut eller om situasjonen endrer seg til det verre. 

«Det er et komisk vanvidd», sier Delia Chiaro fra leiligheten sin i Bologna i Nord-Italia.

Hun snakker om den globale fremveksten av vitser, memer og humoristiske videoer med ett komisk mål for øyet: Koronakrisen. De pumpes ut på sosiale medier, reiser uhindret mellom landegrensene og er raske med å tilpasse seg siste nytt. For eksempel gikk det ikke lang tid etter det ble kjent at prins Charles var blitt smittet, før denne vitsen spredde om seg: «Prins Charles isolerer seg på Balmoral med covid-19. Prins Andrew isolerer seg på Windsor med Jennifer-14».

– Det visste vi allerede, at humoren har flyttet seg over på nett. Men koronakrisen har virkelig fått det til å eksplodere, fortsetter Chiaro, som er professor i engelsk språk og oversettelse ved universitetet i Bologna, og forfatter av boken The Language of Jokes in the Digital Age.

Annonse