00:00 - 20. mars 2020

Vi er én

Nå trenger vi hakkete strømmevideoer med artister du ikke visste at du likte.

Hjemmestrømming: Facebook-gruppa Brakkesyke 2020 tilbyr folkehelse i all sin skranglete sjarm, med over 40 000 følgere. Her er øverst fra venstre Kristine Marie Aasvang, Natalie Sandtorv og Martin Vinje, Bendik Brænne, Lyder og Torstein. Skjermdumper fra Brakkesyke 2020 / Facebook

Music Is the Healing Force of the Universe het det siste albumet frijazz-saksofonisten Albert Ayler skjenket verden i 1969, et stykke spirituell profeti med temaene sorg, skyld og håp om forsoning. Ayler tok sitt eget liv året etter, men arven hans lever videre. De siste dagene har albumtittelen dukket opp stadig flere steder, som emneknagg, som musikkanbefaling eller som et håpefullt utsagn i en gravalvorlig unntakstilstand. Uten å bli altfor new age-aktig er det kanskje enklere å løfte blikket, å vende seg til noe utenfor oss selv, å ville tro på en større, helbredende kraft, når katastrofen inntreffer.

Men både mennesker og musikk har vært i hardt vær før. Gjennom NRK-dokumentaren om landets første åpent hivsmittede, Henki Hauge Karlsen, ble jeg nylig påminnet hans blytunge ferd gjennom det norske rettssystemet, stadig sykere, stadig mer fortvilet. Om et virus som skapte krigstyper i VG, og det man trodde var en sikker dødsdom gjennom å bli smittet av et myggstikk, offentlige toaletter eller noe så uskyldig som en klem. Visst ble man redd, og med god grunn. Ifølge FNs tall har antatte 32 millioner mennesker dødd av aids-relaterte sykdommer ved utgangen av 2018, et tall så høyt at det er vanskelig å fatte.

Selv 40 år etter epidemiens utbrudd er aids et stort traume i populærkulturen. Senest i fjor gikk folk mann av huse for å se filmen Bohemian Rhapsody om Queens Freddie Mercury, som gikk bort i 1991. Da hans tidligere bandkollegaer trommet sammen til hyllestkonsert på gamle Wembley Stadion året etter, fulgte én milliard av oss med via tv-skjermene, astronomiske summer ble samlet inn til aids-saken, og kanskje enda viktigere: en stigmatisert sykdom ble noe man turte å snakke åpent om. Og musikken fulgte etter. Pet Shop Boys’ «Being Boring», Springsteens «Streets of Philadelphia», TLCs fantastiske «Waterfalls» og U2s eviggrønne «One», hvis hele inntekt gikk til aids-forskningen. På catwalken samlet George Michael supermodeller og stjerner i prosjektet Red Hot & Dance, og MTV gikk i hel-spinn.

Annonse