00:00 - 20. mars 2020

Ufullendt frelse

Verden får aldri bli kjent med den nykronede kongen av New York.

Glitrende: Bashar Barakah Jackson, bedre kjent som Pop Smoke, sto på randen av det store gjennombruddet da han ble skutt og drept i februar. Foto: Xiarra Diamond Nimrod / Republic Records / AP / NTB scanpix

19. februar ble en 20 år gammel mann fra Brooklyn, New York skutt og drept under et ran i huset han leide i Hollywood. Det sies at ranerne fant frem til huset via mannens Instagram-profil, der han hadde filmet luksusvarer han hadde fått tilsendt samme dag.

Mannen, Bashar Barakah Jackson, var nylig blitt berømt som rapper under aliaset Pop Smoke. Oftest ikledd strøken svart dressbukse, svart skjorte, gullbriller, kjeder, Rolex og med skulderlange fletter og et avvæpnende overbitt, var han den selvutnevnte kongen av New York. Rapfans og en samlet kritikerskare iakttok ham med blanke øyne, som en ny frelser i byen der hiphopen ble født. Selvtilliten hans kunne bare matches av en annen rapper da han slo igjennom i samme by for snart tyve år siden: 50 Cent.

I en sjanger hvor lokal musikalsk tilhørighet betyr nesten alt, har New York vært parkert på sidelinjen siden stjerneskuddet Bobby Shmurda ble fengslet i 2014. Pop Smoke var akkurat det byens rapmiljø trengte, selv om få nok hadde forventet at tomrommet skulle fylles av 2010-tallets viktigste rapsjanger, Chicago drill, finjustert av produsenter fra Øst-London og omdøpt til UK drill: Mørkt og umiddelbart med raske trommemønstre og tung bass, som skrekkfilmmusikk som skal spilles høyt, helst fra høyttalerne i bilen.

Annonse