19:01 - 08. mars 2020

«Si noe nytt!»

Da stjernekomikeren Dave Chappelle gjestet Oslo, kom et grunnleggende, humoristisk problem frem i lyset. 

Amerikanske Dave Chappelle er kjent for å spankulere på kanten av det provoserende og betente. 29. februar opptrådte han i Oslo Spektrum. Her under en tidligere forestilling i Los Angeles. Foto: Mediapunch / NTB scanpix

I komedien Animal Crackers fra 1930 har oppdageren Rufus T. Firefly (Groucho Marx) kommet tilbake til USA fra en ekspedisjon i Afrika, hvor han blant annet «skjøt en elefant i pysjamasen» sin. (Punchline: Hvordan elefanten kom inn i pysjamasen hans, aner han ikke).

Sjangeren komedie pluss Afrika-tematikk pluss året 1930 resulterer i vitser som veksler mellom det absurde og det urovekkende koloniale, ofte på én og samme tid. Som når Groucho Marx-karakteren frir til den eldre og svært selvhøytidelige sosietetskvinnen Mrs. Rittenhouse, som han pleier å sjarmere i det ene øyeblikket, for så å latterliggjøre i det neste. Idet han holder opp ringen, sier han: «Jeg vet den passer, jeg fikk den fra nesen til en innfødt.»

Jeg lo, og ler fremdeles, av denne replikken. Det skyldes delvis Marx’ rytmiske, blaserte levering, men også det at den konstruerer en fornærmelse på et bilde så stereotypisk og ulogisk, at i stedet for å si noe sant om virkeligheten slik den er, sier den heller noe om hvordan virkeligheten oppfattes. Vitsen reflekterer hvite menneskers bruk av koloniale troper for å fornedre andre, og pirker borti det ignorante verdensbildet slike vitser må alliere seg med for i det hele tatt å fungere.

Annonse