10:23 - 17. mars 2020

Noen timer på anti-Facebook

Kan et nytt, faktabasert sosialt medium få vind i seilene når feilinformasjon om koronaviruset går varmt alle andre steder? 

«Koronaviruset kan overleve på overflater opp til 28 dager, så derfor bør du være forsiktig hvis du mottar en pakke fra Kina.» «Det nye koronaviruset er faktisk et resultat av eksponering for mobilnettet 5G.» «Statsminister Boris Johnson foreslo å ta Covid-19 «som det kommer», og tillate sykdommen å spre seg i befolkningen.»

Dette er et knippe av påstandene som den siste uken har hatt vind i seilene på sosiale medier som Facebook, Twitter og Whatsapp, og som den britiske faktasjekkorganisasjonen Full Fact har satt inn ressurser for å avkrefte: Nei, dette stemmer ikke (eller: Det som delvis stemmer, må forstås i en større kontekst, som Boris Johnsons koronautsagn).

Her i Norge har et kjedebrev fra en påstått italiensk lege blitt spredd på Facebook, med tips og råd som ved nærmere ettersyn viser seg å være helt feil.

Annonse