13:44 - 17. mars 2020

Niels Torp bygget Norge slik du kjenner det. Er det allerede i endring, spør Gaute Brochmann

Niels Torp bygget Norge slik du kjenner det. Er det allerede i endring, spør Gaute Brochmann.

Jubilant: Arkitekt Niels Torp, her i 2002. Foto: Janne Møller-Hansen / VG / NTB scanpix

Da A-ha toppet internasjonale hitlister med «Take On Me» var det et mirakel og en kilde til sjokkartet nasjonal stolthet. Men hva sier du hvis jeg sier Nico & Vinz? Husker du i det hele tatt hvem det er? Ok, de toppet ikke de amerikanske hittlistene, men kravlet seg tross alt opp til en svært imponerende 4. plass snaue 30 år senere. Uten at de er blitt allemannseie eller folkehelter av den grunn.

Dette gjelder ikke bare musikk, selvsagt. I 1994 var OL på Lillehammer en nasjonal helligdom. I 2013 svarte befolkningen blankt nei allerede før Oslo rakk å søke.

Hvor kommer dette kulturelle skiftet fra? Det finnes åpenbart en hel haug grunner å peke på. Men om jeg skulle velge én person til å legemliggjøre denne overgangen, ville valget falt på arkitekt og 80-års jubilant Niels Torp. En av hovedmennene bak Norge som du kjenner det.

Annonse