00:00 - 20. mars 2020

Løgner avslørt på bibelmuseum

Et stort bibelmuseum i USAs hovedstad erkjenner at alle deres «autentiske» bibelfragmenter er falske. Nå er det på tide å se nærmere på opphavet til alle Dødehavsrullene, mener norsk forsker.

Forfalskede fragmenter: En besøkende studerer Museum of the Bibles utstilling om Dødehavsrullene i november 2017. Når museet en dag åpner igjen etter koronastegningen, vil vinklingen på utstillingen være en ganske annen. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB scanpix

Bibelmuseet Museum of the Bible i Washington, D.C., er blant de mange av verdens museer som nå holder stengt for å begrense smittefare. Når det en dag åpner igjen, vil museets utstilling ha gjennomgått en grunnleggende forandring som ikke nødvendigvis er synlig for det blotte øye: Museets største attraksjon, seksten fragmenter av Dødehavsrullene, kjent som de eldste kildene til Bibelen og det viktigste arkeologiske tekstfunnet i forrige århundre, er moderne forfalskninger.

Det fastslås i en forskningsrapport finansiert av museet, etter omfattende laboratorie-testing utført av instituttene Art Fraud Insights og Scientific Analysis of Fine Art. Ifølge rapporten er fragmentene antagelig laget på reelt antikt lær, og behandlet med kjemikalier for å fjerne hår og andre ujevnheter. De ser også ut til å ha blitt påført mineraler man kan finne i leiren i hulene ved Dødehavet, der de opprinnelige Dødehavsrullene ble funnet.   

Museet selv bekreftet nyheten forrige fredag. Årstein Justnes, professor i bibelvitenskap ved Universitetet i Agder, er ikke overrasket over forskernes konklusjon.

Annonse