11:48 - 11. mars 2020

To kvinner vant arkitekturens Nobel-pris. Fullt fortjent og et viktig signal, skriver Gaute Brochmann

To kvinner vant arkitekturens nobelpris. Fullt fortjent og et viktig signal, skriver Gaute Brochmann.

Pritzker-prisen gikk i år til Yvonne Farrell and Shelley McNamara, som står bak kontoret Grafton Architects. Her: Universitetscampus for ingeniør- og teknologifag i Lima. Foto: Iwan Baan

Et år da 8. mars-togene ble hjemsøkt av det verste vårværet i kvinnes minne, får vi trøste oss med at manglende klimatiske lyspunkter blir oppveid av kulturell fremgang. Pritzker-prisen, popularisert som «arkitektenes Nobel-pris» gikk i år til Yvonne Farrell og Shelley McNamara, to irske damer som står bak kontoret Grafton Architects.

Det er en fullt fortjent tildeling.

I over førti år har Grafton stått bak en utrolig konsistent og distinkt arkitekturproduksjon. Bruk av stein og betong i ganske tunge og kompakte bygninger har blitt foredlet som kontorets varemerke. Det er særlig undervisningsbygninger som har vært Graftons virkefelt, og husene må kunne beskrives som en blanding av stramme og presise på den ene siden – og oppfinnsomme og menneskelige på den andre.

Annonse