00:00 - 20. mars 2020

Kulturen skal frem

En beretning om hvordan kulturen reagerte da folkemengder ble ulovlig.

Bøker med bud: Bokhandelen Cappelens Forslag kjørte tirsdag ut bøker til hjemlevering. Smitteverntiltakene var strenge: Andreas Cappelen og Pil Cappelen Smith desinfiserte seg, tok på hansker, pakket bøkene i poser, tok på seg heldekkende drakter og masker, før de kjørte leveransen til kundenes dør.

I starten var det uvant, både for publikum foran skjermene og for artistene foran kameralinsen. En «tidlig stream», fra bandet AG3, som egentlig skulle ha spilt konsert på Last Train i Oslo, rullet og gikk i flere minutter mens bandmedlemmene pratet om løst og fast (men mest om strømmetekniske ting), før en av dem utbrøt: «Man hører alt vi sier ut på internett!»

Dette var torsdag i forrige uke, da utestedene begynte å stengte og en flodbølge av avlysninger skylte over en hel bransje. Samme kveld strømmet Brakkesyke 2020 – et nyopprettet virtuelt konsertsted som formidler hjemmekonserter via Facebook – sin første konsert. Nå, under en uke senere i skrivende stund, har hele kulturlivet tilsynelatende flyttet inn på internett, ut på balkongene og inn i desinfiserte budbiler.

Brakkesyke sender nå tre-fire konserter hver dag, alt fra punk og metall til Sondre Lerche, jazz og improvisasjonsmusikk. Flere lignende initiativer har kommet til, Tono har besluttet at disse tiltakene er innenfor avtalen de har med Facebook, og det vippses til artistene over en lav sko.

Annonse