13:10 - 18. mars 2020

Frykter politikerne ikke holder tritt med teknologisk utvikling

– Vi har overlatt teknologien til teknologer, sier filmskaper Tonje Hessen Schei. Hun er bekymret for at eliten som jobber med kunstig intelligens har mistet bakkekontakten.

Blikk på fremtiden. I dokumentarfilmen iHuman intervjuer dokumentarfilmskaper Tonje Hessen Schei noen av de ledende aktørene innen kunstig intelligens. Her med filmfotograf Henrik Bohn Ipsen. Foto: Jonathan Borge Lie.

– Det er intelligente systemer overalt, uten at vi blir informert. Jeg vil si at vi lever i en ny, algoritmisk verdensorden, sier dokumentarfilmregissør Tonje Hessen Schei.

13. mars skulle det ha vært kinopremiere på dokumentarfilmen hennes iHuman. Filmen tar for seg utviklingen innenfor kunstig intelligens (KI). På grunn av faren for koronasmitte er kinovisningene kansellert og flyttet til nett, men dokumentaren er allerede blitt vist på en rekke festivaler og spesialvisninger. Under dokumentarfilmfestivalen Human i Oslo i februar, vant filmen hovedprisen.

I sin forrige dokumentarfilm Drone (2014) tok Schei for seg det amerikanske militærets bruk av droner i krigføring. Ideen til iHuman fikk hun da hun jobbet med Drone, og så hvordan våpnene ble mer og mer autonome.

Annonse