00:00 - 06. mars 2020

Fortiden driver i land

Dokumentarserien Scandinavian Star starter på tradisjonelt virkelighetskrim-vis. Foto: NRK

Kortkritikk

Scandinavian Star

Dansk/norsk/svensk dokumentarserie i 6 deler

Premiere NRK1 og NRK TV 8. mars

Siden 7. april 1990 har Scandinavian Star-saken utgjort et væskende sår i nordisk kriminalhistorie. Brannen som kostet 159 mennesker livet ble raskt mistenkt for å ha blitt startet av noen i besetningen, og disse mistankene har vedvart gjennom 30 år med politietterforskninger og granskningskommisjoner som har trukket andre konklusjoner.

Dokumentarserien Scandinavian Star starter på tradisjonelt virkelighetskrim-vis, med pirrende montasjer, mordanklager, flisete arkivopptak og illevarslende musikk. Samtidig gjør produsentene det klart at dette ikke bare er en fortelling om forbrytelse og fravær av straff, men om overlevende, omkomne og etterlatte. Gitt at norske virkelighetskrimserier de siste årene har hatt en tendens til å slutte i antiklimaks, fremstår dette mer som en helgardering enn en oppfatning om at tragedien fortjener like stor plass som kriminalgåten. For når Scandinavian Star driver inn i offentligheten innhyllet i en tåke av déjà vu, er det ikke fordi tv-bildene fra 90-tallet vekker gamle minner opp fra dvalen, men fordi man gjenkjenner oppskriften fra moderne virkelighetskrim.

Hvis man er sjenerøs, kan man hevde at denne lojaliteten til formler og fortellergrep tjener en hensikt – at sjangerens samfunnsoppgave ikke er å være en ekstra rettsinstans, men å synliggjøre at politiarbeid og juss dypest sett er historiefortelling. Hvis man ikke er det, fremstår Scandinavian Star som enda en porsjon kornete arkivbilder og opprivende vitnesbyrd, sauset sammen til noe som ligner et mordmysterium, men som i siste episode – etter alt å dømme – viser seg å være noe ganske annet.

Anmeldelsen er basert på de to første episodene.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse