00:00 - 20. mars 2020

Er dette forfalskeren?

Bibelmuseets falske fragmenter er laget av en erfaren forsker, mener ekspert.

– Forfalskeren av disse dødehavsrullfragmentene er forsker. En grådig, hovmodig forsker, som også har en sterk tilknytning til antikvitetsmarkedet, sier Christopher Rollston, førsteamanuensis ved instituttet for klassiske språk ved George Washington University.

Han har lenge forsket på forfalskninger av antikke tekster, og gir senere i år ut boken Forging History in the Ancient World of the Bible & the Modern World of Biblical Studies, om forfalskninger av bibeltekster. Etter nyheten om falske dødehavsrullfragmenter ved Museum of the Bible i Washinton DC, har han laget et fantomportrett av forfalskeren, basert på kvaliteter ved fragmentene slik de fremkommer i forskningsrapporten som instituttet Art Fraud Insight har utformet på oppdrag fra museet.

– Når det gjelder kvaliteten på skriften, er disse forfalskningene ganske gode. Det er derfor de har lurt en rekke gode forskere til å tro at de var antikke, sier han.

Annonse