Annonse
00:00 - 28. februar 2020

– Vi synes det er ubehagelig

Kinas ambassadør til Sverige er blitt kalt inn på teppet av det svenske utenriksdepartementet over 40 ganger. Likevel øker presset fra Kina mot svenske medier og journalister.

Risikerer å ikke få visum: Den kinesiske ambassadøren til Sverige har uttalt at dersom Expressen ikke endrer måten de dekker Gui Minhai-saken på, vil de ikke få visum til Kina. – Det kommer ikke på tale at vi skal la det påvirke rapporteringen, sier Karin Olsson, kulturredaktør i avisen. Foto: Elis Hoffman
Annonse

Første gang Karin Olsson, kulturredaktør i den svenske avisen Expressen, fikk brev fra den kinesiske ambassaden i Stockholm, trodde hun det var falskt. Ordbruken lignet ikke en ambassades.

– De skrev ting som at vår rapportering var «uakseptabel» og «løgnaktig», sier Olsson.

Men det var fra den kinesiske ambassaden, som var misfornøyde med avisens dekning av saken mot Gui Minhai, den svensk-kinesiske forleggeren som forsvant fra den thailandske feriebyen Pattaya i 2015, dukket opp fengslet i Kina tre måneder senere, og som tirsdag denne uken ble dømt til ti års fengsel for landsforræderi.

Annonse