00:05 - 07. februar 2020

Vi skal bare kjøpe leilighet først

På en time forteller Dag Johan Haugerud mer om Norge i dag enn de fleste norske filmskapere makter i løpet av et helt liv.

Mot toppen: Dag Johan Haugerud er med Barn og nå Lyset fra sjokoladefabrikken på god vei inn i den ypperste eliten av internasjonale filmskapere. Her er skuespillerne Andrine Sæther og Andrea Bræin Hovig i samtale i sistnevnte film. Foto: Cecilie Semec / Motlys

«Det paret jeg viste leiligheten til virket så unge og idealistiske», sier eiendomsmegleren Ingrid (Andrea Bræin Hovig) over de stumme bildene som illustrerer episoden hun forteller om til en venninne. «Dårlig råd hadde de og. Det så i hvert fall sånn ut. Jeg trodde de skulle være superinteressert i å diskutere dette». Megleren hadde akkurat lest en artikkel i avisen om flyktningkrisen, om hvordan nordmenn først ville ta imot alle, bare for senere se på dem som en trussel. «Hvordan kan man snakke om fellesgjeld og kjøkkenløsninger, når folk er hjemløse, dør og søker hjelp», sukker hun. Men paret på visning ble bare irritert på tankesprangene hennes: «Vi er ikke interessert i å snakke om flyktninger, vi skal jo kjøpe leilighet.»

Utsagnet, og den lille fortellingen, er en presis illustrasjon av det norske sinnelaget. Om våre hyppige skifter av prioriteringer, lojaliteter og interesser i overdådighetens tid. Om samvittighet som byttes ut etter behov, lik fargen på kjøkkenveggen. Klimakrise? Vent litt. Vi skal bare kjøpe leilighet først.

Flau gjenkjennelse. En musikal om musikk og moral, kaller Dag Johan Haugerud sin nye film Lyset fra sjokoladefabrikken. Den begynner med Ingrids cliffhanger-utsagn: «Så da begynte jeg plutselig å lure på om jeg hadde drept mamma», bare for å gli ut i et overflødighetshorn av digresjoner om prosecco og hvordan et vennepars husprosjekt er blitt «uttrykk for dem som personer». Dialogen er så presis og treffende at vi ikke helt vet om vi skal le, vri oss i flau gjenkjennelse, eller skrive ordene sirlig ned for å huske dem for ettertiden. 

Annonse