Annonse
00:00 - 14. februar 2020

– Schøyen har en systematisk historie med å kjøpe tvilsomme varer

Den norske samleren Martin Schøyen får hard kritikk i en ny forskningsartikkel. To arkeologer mener Nasjonalbiblioteket har bidratt til å «hvitvaske» manuskriptsamlingen hans. – Et lavmål av forskningsmetodikk, svarer Schøyen.

I Nasjonalmuseets møterom: Samlingen til den norske millionæren Martin Schøyen, som er en av verdens største private samlinger med håndskrevne manuskripter, ble på et tidspunkt verdsatt til 850 millioner kroner. Schøyen ville selge deler av den til Nasjonalbiblioteket, men det ble aldri noe av. Nå kritiseres Nasjonalbiblioteket for å i det hele tatt ha involvert seg i samlingen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Annonse

Den norske millionæren Martin Schøyen har en av verdens største private samlinger med håndskrevne manuskripter. I flere tiår har Schøyen samlet alt fra bibelmanuskripter og klassisk gresk litteratur, til buddhistiske manuskripter og tidlige matematiske inskripsjoner på leire. Samlingen fikk mye oppmerksomhet tidligere på 2000-tallet, da Schøyen ville selge deler av den til Nasjonalbiblioteket. Samlingen ble på et tidspunkt verdsatt til 850 millioner kroner, men salget ble aldri noe av. I kjølvannet av en NRK Brennpunkt-dokumentar i 2004 fikk Schøyen og forskerne han samarbeidet med kritikk. Schøyen hadde kjøpt buddhistiske manuskripter som ble anklaget for å være tyvegods og smuglergods, ifølge dokumentaren. Historien som Schøyen fortalte om anskaffelsen, at han «reddet» manuskriptene fra Talibans regime i Afghanistan, stemte heller ikke, ifølge dokumentaren.

En langvarig debatt om samrøre mellom forskere og samlere ble virvlet opp.

I desember i fjor skrev Morgenbladet om ny forskning som viser at flere fragmenter i Schøyen-samlingen av de gamle bibelmanuskriptene, som kalles dødehavsrullene, er forfalskninger.

Annonse