Annonse
11:37 - 12. februar 2020

Sankt Antons ild

Colmar: En visjon, og et mareritt, som er like rystende etter 500 år.

Alterskapet fra Isenheim (cirka 1515), malt av Mathias Gothart Nithart, kjent som Grünewald. Musée Unterlinden i Colmar, Alsace. Foto: Ruedi Walti. © Musée Unterlinden, Colmar
Annonse

Det kan ikke være lett å være opprørsk tenåring i Colmar. På vei gjennom sentrum ser vi stort sett to slags bygninger. Skakke bindingsverkshus med spisse tak, der storker hviler seg om sommeren. Og store, solide administrasjonsbygninger i vagt klassisk stil. Colmar fremstår som ordbok-definisjonen på en sedat regionby, en bakevje midt i det velstående vinområdet Alsace.

Men midt i byen finnes et av de villeste, mest visjonære kunstverkene som noensinne er skapt. Jeg håper noen kloke voksne evner å presentere det for byens ungdommer sånn at de føler at de har oppdaget det selv.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse