11:37 - 12. februar 2020

Sankt Antons ild

Colmar: En visjon, og et mareritt, som er like rystende etter 500 år.

Alterskapet fra Isenheim (cirka 1515), malt av Mathias Gothart Nithart, kjent som Grünewald. Musée Unterlinden i Colmar, Alsace. Foto: Ruedi Walti. © Musée Unterlinden, Colmar

Det kan ikke være lett å være opprørsk tenåring i Colmar. På vei gjennom sentrum ser vi stort sett to slags bygninger. Skakke bindingsverkshus med spisse tak, der storker hviler seg om sommeren. Og store, solide administrasjonsbygninger i vagt klassisk stil. Colmar fremstår som ordbok-definisjonen på en sedat regionby, en bakevje midt i det velstående vinområdet Alsace.

Men midt i byen finnes et av de villeste, mest visjonære kunstverkene som noensinne er skapt. Jeg håper noen kloke voksne evner å presentere det for byens ungdommer sånn at de føler at de har oppdaget det selv.

Annonse