00:00 - 14. februar 2020

Rett i strupen

Kvelertak vender tilbake med kreativ metal og en ny vokalist i brann.

Slipper ikke taket: Det nye Kvelertak går lytteren rett i strupen. Pressefoto: Jonathan Vivaas Kise

For en del år siden befant jeg meg bak en scene for å intervjue trommisen i et amerikansk metalcore-band jeg siden har glemt navnet på. En unnselig begivenhet for oss begge, skulle det vise seg, dette var noe han gjorde på autopilot på hver minste lille flekk bandet besøkte. Trommisen minnet mest om en hvilken som helst dataingeniør fra ingensteds, USA, men livnærte seg altså med å spille trommer i en raskere rytme enn en normal hjerne rekker å registrere. Jeg husker at han nevnte noe om kone og barn, om det kjedelige livet om bord i turnébussen, og om hvordan millionsalgssuksessen ikke hadde forandret dem. Den internasjonale rock- og metalscenen er, for oss utenforstående, et fascinerende sted.

For finnes det et annet musikalsk felt der sjangrene sitter tettere og koder og kodekser er strengere og trangere enn pølseskinnsdenimen? Der machokultur og høyt fokus på den tekniske delen av musikken går side om side med dønn jovialt kameraderi og god supporterånd? Et sted der konservative holdninger, en sans for gjentagelse og ritualer, blandes med øyeblikkets magi og euforisk glede? Og i nettopp dette landskapet av metall virker Kvelertak å gå imot alt som måtte være av strømninger. Med stil.

Vræl! Ti år inn i en karriere er det, for de fleste artister, vanskelig å fremstå supervital og å selge inn samme vare på nytt. Nå har ikke Rogalands-kvintetten akkurat skyndet seg, fire album på decenniet er ingen rekord, men de har jobbet hardt som turnerende trupp, med verden som nedslagsfelt og størrelser som Metallica, Slayer og Dave Grohl heiende bak sceneteppene. Et band som opplever masse skryt, priser og god vilje, kanskje nettopp fordi de er så annerledes, fulle av musikalsk mot, med tekster på kav rogalandsk.

Annonse