Annonse
00:00 - 21. februar 2020

Regissøren som var nostalgisk på seg selv

The Gentlemen er en uunngåelig konsekvens av at filmkunsten skuer bakover snarere enn fremover.

Gangsterfortelling: Med «The Gentlemen» er regissør Guy Ritchie tilbake der han startet. Pressefoto: Christopher Raphael / Norsk filmdistribusjon
Annonse

Kortkritikk

Regi: Guy Ritchie

THE GENTLEMEN

Storbritannia/USA 2019

En av fjorårets mest markante – og gledelige – filmtrender var oppblomstringen av den typen stiliserte sjangerfilmer med mainstreamappell og tydelig regissørsignatur som definerte 1990-tallet. Både Bong Joon-hos Parasitt, Safdie-brødrenes Uncut Gems, Robert Eggers’ The Lighthouse, Martin Scorseses The Irishman og Quentin Tarantinos Once Upon a Time … in Hollywood gjennomsyres av en lengsel etter å vende tilbake til en tid da film var film, og ikke anonyme tannhjul i multimediefranchiser forvaltet av globale konglomerater.

Guy Ritchie overgår samtlige av disse i sin omfavnelse av 90-tallet: Hans nye film The Gentlemen starter med en Miramax-logo, en barbestilling, et jukeboxvalg og en machomonolog, og deretter skyter den fart inn i en selvbevisst gangsterfortelling full av kjente fjes (Matthew McConaughey, Hugh Grant, Colin Farrell), manierte rolletolkninger, pratesyke karakterer og estetisert vold. Etter Aladdin, Kong Arthur og minst én Sherlock Holmes-film for mye, er Ritchie tilbake der han startet, med en actionkomedie som like gjerne kunne vært laget i 1998 som i 2019.

Det som først og fremst skiller The Gentlemen fra gjennombruddsfilmene Lock, Stock and Two Smoking Barrels og Snatch er mangelen på overraskelser – en uunngåelig konsekvens av at filmkunsten skuer bakover snarere enn fremover. Og likevel: Filmmediet er aldri i bedre forfatning enn når kunsten med stor K må bryne seg på vellaget og overskuddspreget underholdning som dette. Kanskje finnes det en film etter superheltblockbusteren og Hollywoods franchisemani.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse