Annonse
11:21 - 17. februar 2020

Oscar for beste hovedrolle burde gått til et fyrtårn, skriver Gaute Brochmann.

Oscar for beste hovedrolle burde gått til et fyrtårn, skriver Gaute Brochmann.

Bygget fra grunnen av: Fyrtårnet i The Lighthouse. I forgrunnen: Willem Dafoe og Robert Pattinson. Pressefoto: A24 Films A24 Films
Annonse

Hvis hus kunne vinne Oscar for beste hovedrolle i en film, hadde både The Lighthouse og Parasitt hatt en god sjanse i denne kategorien.

La oss begynne til sjøs: The Lighthouse handler om to menn som skal vokte et fyrtårn på en holme langt til havs en gang på slutten av 1800-tallet. Filmen foregår i sin helhet i dette avgrensede miljøet der mennene bor, arbeider og sammen henfaller til galskap.

Historien er tynn og psykologien er grunn. Skuespillet er derimot bra. Men det som virkelig gjør filmen, dens feil og mangler til tross, er at den røsker deg rett ut av kinosalen og kaster deg inn i en annen verden. Denne suksessen kan tilskrives fotograf Jarin Blaschke, som ble Oscar nominert for beste filmfoto. Og Craig Lathrop som ikke ble nominert – men burde vunnet – for beste scenografi.

Annonse