10:21 - 12. februar 2020

Kulturslottet og askeladden

Nieu Scene er blitt en all right flerbrukshall med referanser som er «LOL».

De nye lokalene til humorplattformen nieu ble pusset opp på bakgrunn av en særdeles sympatisk grunntanke og et legendarisk lavt budsjett. 

Mens Oslo lukker dørene til alle byggene som viste oss at kulturen hadde kommet til Norge for å bli, blinker det svakt i et lite kulturslott øverst på Torshov: Soria Moria! Humorplattformen nieu har kommet til gards, men blir det liv i leiren av det?

Det er en ting som bekymrer meg. Som har bekymret meg lenge. Nemlig det velkjente faktum at flere av Oslos mest sentrale kulturbygg har stengt dørene: Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet, Deichmanske Hovedbibliotek med mange flere. Kanskje skal de atter fylles med noe som ligner – kunstatelierer, privateide gallerier, skoler – men de skal ikke lenger være for folk flest. Og de skal ikke lenger tilby den doble kunnskapen som ligger i å oppleve kunsten og litteraturen i den historiske rammen som skapte forutsetningene for å integrere kulturen i folks daglige liv. Med andre ord – jeg bekymrer meg ikke for at vi åpner nye kulturhus, men for at vi lukker historien. At vi fratar oss selv muligheten til å oppleve de historiske forutsetningene i form av latterlig imponerende trappeløp på vei mot bøkene, himmelhøye takhvelvinger på vei mot maleriene, og det rene skjære tilfanget av synlige ambisjoner på vegne av oss alle! Sagt på en annen måte: Jeg gråter over at det snart bare er kirkene (hvis innhold vi knapt tror på) som skal få følge oss fra vugge til grav, og fra evighet og til evighet. Amen.

Følgelig er det med stor glede jeg får nyss om at humorscenen nieu (også kjent som Norges største uavhengige humorplattform på nett), har flyttet inn i et annet velkjent kulturhus: Soria Moria på Torshov. Bygget som ble reist i 1928 av fabrikkeieren Arnt Wilhelm Blystad, slik at arbeiderstrøkets gråkalde gater skulle få en kulturell storstue å varme seg på. Et bygg med et flott bibliotek og en restaurant lagt som et lunende fettlag rundt kulturslottets eventyrlige buk: En kinosal med plass til 1012 publikummere! Et rom med galleri, søyler og annen nyklassisistisk schwung! I likhet med hele resten av huset – og den flotte biblioteksfetteren nede i regjeringskvartalet.

Annonse