10:13 - 04. februar 2020

Konsentrert sorg

Vladslo: To foreldre bærer historien.

Krigskirkegård: Da første verdenskrig sluttet, var det 678 tyske krigsgravplasser i Belgia. Nå er Vladslo én av fire minnelunder der de tyske falne er samlet.

Grålysningen kom underveis til Diksmuide. Himmelen hevet seg høyere over gjørmete jorder, morgenen gikk fra tussmørke til blek dag, mens bussen kjørte gjennom landsbyer der altfor mange hus var nyere enn de smale og kronglete gatene skulle tilsi.

Jeg var på vei innover i landet fra badebyen Oostende for å se Käthe Kollwitz’ minnesmerke på den tyske krigskirkegården i Vladslo, men da vi kom til endestasjonen, ble det klart at jeg hadde gjort to nybegynnerfeil.

For det ene hadde jeg undervurdert avstanden. Syv kilometer er en real spasertur i by eller skog. Jordelangs er det i lengste laget. For det andre gikk det ingen rutebuss dit jeg skulle.

Annonse