16:19 - 10. februar 2020

Humorprofeten Ricky Gervais

Full sal, misforståtte vitser og forutsigbare meninger: Denne helgen gjestet en av verdens største komikere Oslo. 

Best uten meningene: På scenen i Oslo spektrum snakket den britiske komikeren Ricky Gervais om hvor frustrerende det var at så mange ikke skjønte humor. Morsomt ble det først da han brøt med forventningen om at det han sa, var noe han personlig mente. Foto: Chris Pizzello / AP / NTB scanpix

– Dette vil de ikke vise på tv, ler den britiske komikeren Ricky Gervais.

Et fullsatt Oslo spektrum ler med.

Siden han skapte tv-serien The Office i 2001 har Gervais vært sikret en plass i humorhimmelen. Som David Brent, sjefen for et papirselskap i den engelske byen Slough, tok han publikum med på øyeblikk som fremsto så tragiske at det fantes kun to fornuftige måter å reagere på: Le, eller forlate rommet. Det ekstreme ubehaget man kan føle på som seer, har sitt utgangspunkt i at serien er utformet i tradisjonell dokumentarstil – det er ikke nødvendigvis morsomt fordi det er sant, men morsomt fordi Gervais tar et hverdagslig kontorlandskap, slipper løs en karakter med verdens mest forskrudde selvbilde, og iscenesetter frykten de fleste bærer for å havne i situasjoner hvor det er innforstått at sosiale koder brytes, uten at man er i stand til å gjøre noe annet enn å se tomt ned i gulvteppet.

Annonse