00:05 - 07. februar 2020

Hele verden i ett blikk

Nordic Life forsøker å vise frem mangfoldet i vår egen region, uten helt å lykkes. En utstilling på samme museum viser verdien i å se verden gjennom andres øyne.

Foto: Solovki Vienan meri Venäjä, 1992 © Pentti Sammallahti

Farlige former for nasjonalisme er på fremmarsj i store deler av verden. Mens mindre betente former for identitetsbygging, som de vi ofte har sett i Norden, er under press.

I en slik situasjon kan det være betimelig å se på hva som er verdt å ta vare på, bore i nasjonale særegenheter og finne frem til gode verdier vi har felles. Utstillingen Nordic Life på Fotografiska i Stockholm har til hensikt å gjøre nettopp dette, med et utvalg bilder valgt fra en samling bidrag fra tusenvis av fotografer. Slik kan man eksponere både det typisk nordiske og det vi ikke alltid får øye på. Bildenes subjektive karakter kan «bidra til en økt forståelse og kunnskap om livet i Norden», ifølge en av de sentrale utstillingstekstene.

Ensformig resultat. Gitt denne ambisjonen, er det forbløffende å se hvor ensformig resultatet er. Selv om kuratorene i velkomstteksten medgir at ingen utstilling kan være heldekkende for regionen, er det vanskelig å unngå følelsen av at de besøkende er vitne til noe konformt og klisjéaktig. Ikke dermed sagt at bildene er direkte dårlige. Tilnærmingen er antropologisk. Mellommenneskelige erfaringer står i sentrum. Det fotografiske uttrykket ligger et sted mellom kunstfoto og gode reportasjebilder.

Annonse