12:02 - 03. februar 2020

Gruppebilde med action

Amsterdam: Et bevæpnet borgerskap? Ja takk!

Besøkende foran Rembrandts «Nattevakten», Rijksmuseum i Amsterdam. Foto: Tim Graham / Getty Images

Toget fra Hannover til Amsterdam kjører langs disige jorder. På den tyske siden av grensen er det ikke langt mellom de små skurene på stylter, der jegere kan ligge og vente på rådyr som våger seg fra et skogholt til det neste. I Nederland er det mest iøynefallende hvor mye høyere de arkitektoniske ambisjonene ser ut til å være enn nesten alle andre steder. Alt er ikke bra, men selv det mislykkede er nesten alltid interessant. Både politisk og kulturelt kunne norske beslutningstagere ha en del å lære her.

Rijksmuseum i Amsterdam er et av de museene jeg liker aller best. For å starte med selve bygningen: Du kommer ikke mye nærmere en definisjon på sivilisert byutvikling enn et nasjonalmuseum som folk kan sykle tvers gjennom.

Forhåpentlig har også Nasjonalmuseet i Oslo plukket opp et par tips til samlingspresentasjonen når de endelig får på plass dørene neste år. Det er ganske befriende å støte på noen vaser eller en skipsmodell innimellom alle maleriene.

Annonse