09:50 - 12. februar 2020

Google Maps fyller 15 år

Tysk kunstner markerte kartjubileet med å skape trafikkaos i Berlin.

Karttjenestekunst: Gjengitt med tillatelse fra kunstneren, Simon Weckert. Google Maps Hacks, Performance & Installation, 2020. Foto: Simon Weckert

Forrige uke fikk den tyske kunstneren Simon Weckert oppmerksomhet i medier over hele verden da han lurte tjenesten Google Maps til å tro at det var trafikkaos i Berlin.

«99 Handys spielen Google ein Streich», skrev avisen Die Zeit om Weckerts stunt, som er dokumentert i en video på kunstnerens hjemmeside.

Weckert har studert New Media Art ved Berlin University of Art, og skriver på sin hjemmeside at han er interessert i å bruke teknologi til å skape bevissthet omkring sosiale temaer.

Stuntet gikk ut på at kunstneren vandret rundt i Berlin, trekkende på en liten vogn fylt med 99 «Handys» – smarttelefoner. Ettersom Weckert beveget seg gjennom trafikktomme gater, viste en video hvordan det interaktive Google-kartet ble fylt av røde streker som indikerte trafikkork. Som et resultat anbefalte Google Maps Berlins trafikanter å velge andre kjøreruter, slik at stuntet nærmest ble en selvoppfyllende profeti.

15 år med retning. Weckerts konseptuelle stunt kommer samtidig som Google Maps fyller 15 år. Karttjenesten er de siste årene blitt stadig mer brukertilpasset og omfattende. I 2019 avslørte selskapet for første gang akkurat hvor omfattende. Ifølge selskapets egne tall har Google Maps over én milliard brukere, og dekker nå 98 prosent av områder i verden «der det bor mennesker» (i 2017 kunne man for øvrig lese om hvordan færøyske sauer utstyrt med kamera hjalp til med å kartlegge ubebodd landskap). 

Det var et dansk brødrepar som utviklet det som skulle bli grunnlaget for Google Maps. I 2003 hadde brødrene Jens og Lars Rasmussen utviklet en digital karttjeneste kalt «Where 2», som hadde både rulle- og zoom-funksjon. De to brødrene solgte selskapet til Google, og har senere jobbet for Facebook og Apple. 

I dag tjener Google Maps penger på å reklamere for bedrifter på kartet. Akkurat hvor mye, er noe Google ikke har villet gå ut med, men nettstedet Business Insider meldte i 2019 at analytikere mener selskapet er blant Googles mest verdifulle selskaper, og har anslått at tjenesten vil nærme seg en verdi på fem milliarder dollar i løpet av 2020.

Hvordan synes Google selv det er å bli brukt i et konseptuelt kunstprosjekt fra en teknologikritisk kunstner?

«Enten det er ved hjelp av bil, tralle eller kamel elsker vi å se kreative bruksområder av Google Maps, fordi det hjelper oss å gjøre kartene bedre over tid», sa en talsperson for Google Maps til The Guardian i forbindelse med stuntet.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse