08:50 - 28. februar 2020

Glem Y-blokka. Det er salget av gamle Deichmanske som gjør Oslo til en fattigere by, skriver Gaute Brochmann.

Glem Y-blokka. Det er salget av gamle Deichmanske som gjør Oslo fattigere, skriver Gaute Brochmann.

Til salgs: 19 år etter flyttevedtaket selges Deichmanske som dødsbo. Det er nesten ubegripelig, skriver Gaute Brochmann.

Helgen 29. februar–1. mars er det loppemarked og auksjon på gamle Deichmanske bibliotek i Oslo sentrum, etter at dørene har vært stengt for flyttearbeider siden desember i fjor. Hadde alt av løsøre gått under hammeren, hadde det blitt fullstendig kaotiske tilstander, for biblioteket er jo en skattkiste når det kommer til møblementet.

Det har antikvariske myndigheter satt en stopper for. Men selv om det «bare» er bøker og «biblioteksmøbler fra nyere tid» som selges, vil nok dette bli et svært godt besøkt arrangement – så å si alt som kan bringes med hjem fra den nyklassisistiske høyborgen på Hammersborg vil jo kunne stemples som et kulturhistorisk klenodium. Men de virkelige godsakene blir igjen i huset og havner i hendene på en fremtidig og fremdeles uviss eier.

Et dødsbo er per definisjon alt en person etterlater seg av formue og gjeld når sjelen forlater kroppen. Nå har jo ikke hovedbiblioteket i Oslo avgått ved døden, og vil snart reinkarneres i et nybygget hus ved siden av Oslo S. Men poenget er det samme:

Annonse