08:18 - 06. februar 2020

Flatpakket katedral

Middelkerke: Gotikken spøker på strandpromenaden.

Wim Delvoyes skulptur Flatbed Trailer (installert 2019) i Middelkerke, Oostende, Belgia.

Oostende er en strand med en by bak. Selv nå, midt på vinteren, er det overraskende mange som krøker seg mot vinden og promenerer langs Nordsjøen. For førti år siden ville en joggende Marvin Gaye vært blant dem.

Gaye havnet her etter skilsmissealbumet Here, my Dear (1978), og her skrev han sin siste store hit, nykter og sprek i en altfor kort periode. Likevel er det ikke først og fremst «Sexual Healing» som preger stemningen i byen. (Og det er kanskje like greit.) Heller førtidspensjon og nøktern velstand.

Byen ble grundig bombet av britene på starten av andre verdenskrig, og tyskerne sprengte sin andel på veien ut. De få prektige murvillaene som står igjen langs havnepromenaden, er melankolske minner om byens mondene storhetstid rundt forrige århundreskifte. Ellers preges kvartal etter kvartal av høye, smale leilighetskomplekser.

Annonse