00:00 - 14. februar 2020

For en neve metaforer

Rapperen J Hus’ lekne blanding av sjangre, dialekter og lyder får alt til å rime.

Desert Eagle: Rapperen J Hus er blitt voksen, men penismetaforene henger løst på Big Conspiracy. Pressefoto: Crowns & Owls

En skikkelse trer frem, akkompagnert av et trompetmotiv som kunne vært stjålet fra en spaghetti-western-film tonesatt av Ennio Morricone: Han har blitt knivstukket, han har sittet i fengsel, og han har mistet faren sin. Han har ikke lenger noe å tape. «Du kjenner ikke meg,» sier han, «I’m fearless, me, I’m out here bare chest».

Skikkelsen er J Hus, en 23 år gammel rapper fra øst i London, slik han presenterer seg selv i sangen «No Denying» på sitt andre fullengdealbum Big Conspiracy. Siden det kritikerroste førstealbumet Common Sense fra 2017, hvor han og produsentmakker Jae5 presenterte sin egen sjanger, afroswing, har han blitt veganer, begynt å utøve svart magi og altså sittet i fengsel (i noen måneder i fjor, for å ha båret kniv på offentlig sted, før han ble presentert som fri mann på scenen under en konsert med superstjernen Drake). Det er tydelig at rapperen har tatt tak i livet sitt og styrt det i en ny retning.

Helstøpt. Det er også hovedinntrykket man får av Big Conspiracy: J Hus er blitt voksen (23 år er tross alt for middelaldrende å regne i rap-år). Dette er et samlet og gjennomtenkt verk på gamlemåten, uten den sprikende spontaniteten i stiler og kreative intensjoner man ofte finner i sjangertypiske mixtapes. J Hus og produsentene Jae5 og det nye tilskuddet TSB, har tilsynelatende hatt en klar felles visjon for platen. Det betyr ikke at den ikke er eklektisk og innovativ i produksjonen, noe som har vært Jae5 og Hus’ varemerke siden debutlåten «Lean & Bop» i 2015. Albumet dupper innom en lang rekke forskjellige inspirasjoner på tvers av musikalske tradisjoner – og kan altså blande grime- og drill-beats med Morricones støvete trompeter. Lydene er som oftest spilt inn med faktiske instrumenter, noe som bidrar til det voksne og organiske uttrykket. Effekten er av en harmonisk lytteropplevelse.

Annonse