00:00 - 28. februar 2020

Babylivet går sin gang

I Mariken Halles idérike, løsslupne, men i overkant springende Vi er her nå blander barneskrikene seg med lyden av salatslynge.

Kulinarisk babysnakk: Vi er her nå er strukturert rundt permisjonslivets sosiale lunsjer og til dels meningsløse gjøremål, skriver Morgenbladets anmelder. Stillfoto fra filmen: Mariken Halle

«Så fint det er her, da!» Utsagnet – som i lesende stund blir uttalt av førstegangsbesøkende i tusenvis av norske, interiørgjennomtenkte hjem – er det aller første vi hører i Mariken Halles Vi er her nå. Eller, det er ikke helt sant. Det aller første vi hører er pludringen fra babyer. Dave (Magnus Mork) har invitert venner og bekjente i foreldrepermisjon på lunsj med «noe salatgreier» og egendyrkede heirloom-tomater. Samtalene kretser rundt boligprisvekst, eiendomsadresser, sykkelvogner og økologiske matvaner.

Småbarnsforeldrerollen gjør oss sårbar – og tanketom. Kombinasjonen lite søvn, fysiske plager, samt ytre press fra venner, smarttelefoner, sosiale medier og pågående arbeidsgivere, kan velte de mest robuste av oss ned i en søvndeprivert depresjon. Eller leve ut destruktivt manisk behov, med de konsekvensene dette igjen får for samlivets gleder og barnas ve og vel. «Du bor i en egen leilighet. Hvor mye fritid trenger du», spør barnefaren Jon (Leif Edlund) barnets mor Nina (Marte Germaine Christensen). Hun er så utslitt og nedfor at hun har gjort det til en vane i perioder å bare rømme vekk uanmeldt fra mann og barn.

Utvidede permisjonsrettigheter har åpenbart gjort underverker for vår mulighet til å kombinere arbeids- og foreldreliv. Men i Vi er her nå er hele forsørgerrollen i spill. Hvem er det som trenger omsorg mest her? Jons sjonglering av lærerjobb og Ninas plutselige fravær er i ferd med å gi ham sparken fra lærerjobben. Bernt (Thomas Holtermann Østgaard) overdøver samboerens separasjonsønsker (og eget eksistensielle behov for mening) ved å kaste seg ut i ville eiendomsutviklingsprosjekter. Mens Astrid (Lisa Charlotte Baudouin Lie) har så sterke smerter i ben og rygg, at hun knapt orker å gå. «To barn trenger din oppmerksomhet. Og du vil bare sitte i rullestol», sier samboeren (Sofia Haraldsson) oppgitt.

Annonse