Annonse
10:30 - 10. februar 2020

Autentiske etterligninger

Aachen: Karl den stores kapell er akkurat så ekte som det trenger å være.

Karl den stores kapell i Aachen.
Annonse

Folk i middelalderen hadde det kaldt! Ikke rart at ull og pels kunne gjøre handelsmenn og regioner rike. Selv om katedralen i Aachen nå er full av turister og elektriske lys, kommer det ikke på tale å kneppe opp jakken eller ta av seg skjerfet.

Karl den store (Charlemagne på fransk og engelsk) har sittet her og pakket seg bedre inn i bjørnepelsen under prekenen, i det som i sin tid var hans personlige kirke. Tronen hans, som utrolig nok står på samme sted etter over 1200 år, kan ikke ha hjulpet på kulden, satt sammen som den er av overraskende nøkterne marmorplater. Vi får tro at han hadde noen puter.

La meg bare si det en gang til: Denne stolen har stått på samme sted siden år 800 eller like etterpå. Hvordan skal hjernen håndtere en sånn opplysning? Et helt annet sted hørte jeg en gang en amerikaner komme med et utbrudd som jeg nå får ny sympati for: Wow – these rocks are really old!

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse