00:00 - 10. januar 2020

Verdensfrijazz

Med sitt nye prosjekt viser Paal Nilssen-Love seg som en musikalsk brobygger i Garbarek-klassen.

Samlepunkt: Paal Nilssen-Love samler tre verdensdeler i sitt prosjekt Large Unit Fendika. Foto: Ole Bjørn Steinsvik Ole Bjørn Steinsvik

Trommeslageren Paal Nilssen-Love har i stadig større grad verden som sin arbeidsplass. I flere år har han samarbeidet med musikere fra Etiopia og Brasil. Med bandet Large Unit, med medlemmer fra (nesten) hele Norden, har han også skapt et uttrykk hvor jazz-storband kan utforske kollektiv improvisasjon innenfor fengende arrangementer, et format som gir assosiasjoner til radikale storbandledere som Sun Ra og Peter Brötzmann. En viktig fellesnevner er fritt improvisert musikk, som metode og samlende uttrykk.

Ethiobraz kobler han sitt eget Large Unit med det eksperimentelle etiopiske bandet Fendika, og med brasilianske musikere og den nederlandske støyrock-musikeren Terrie Ex. Alle er venner og samarbeidspartnere av Nilssen-Love fra tidligere, og det var nettopp Ex som tok ham med til Etiopia første gang. Platens presseskriv bruker store ord om at Nilssen-Loves reiser til Brasil og Etiopia har «endret livet hans». Det låter dramatisk, men det overskygger heldigvis aldri det faktum at musikken er i sentrum.

Ny tradisjonsmusikk. Tittelen Ethiobraz spiller ikke bare på møtet mellom Etiopia og Brasil. Den får en ekstra betydning i navnelikheten med John Coltranes album Africa/Brass (1961). Assosiasjonen er relevant både med tanke på blåsernes sentrale plass i Large Unit, og for Nilssen-Loves forsøk på å samle musikk fra et såpass stort geografisk område. Man kunne risikert at det hele endte som en oppvisning i hvordan dyktige enkeltmusikere selger inn musikken sin; men prosjektet lykkes, ikke minst takket være Nilssen-Loves åpenbare tro på at blandingen kan fungere.

Annonse